Jökulsá á Fjöllum

Jökulsá á Fjöllum, Islàndia

Jökulsá á Fjöllum, Islàndia

Aquest nom tant “sonor” és el nom del segon riu més llarg d’Islàndia, que baixa del glaciar Vätnajökull en direcció nord per a desembocar a la costa septentrional de l’illa. És el riu que forma les cascades de Selfoss, Dettifoss (la més cabalosa d’Europa) i Hafragilsfoss, aquesta última quedaria just riu amunt des d’on està presa aquesta imatge. Les més grans inundacions glaciars (Jökullhaps) d’Islàndia van tenir lloc en aquest riu i van excavar aquesta gran gorja (per a fer-se una idea, mentre que l’Amazones té un cabal de 209.000 m3/s, el pic dels Jökullhap ocorreguts entre el 7100 i el 2000 abans de Crist van arribar a un cabal de 900.000 m3/s ! ). El riu encara baixa turbulent, arrossegant pedres i sediments cap al mar, com es pot veure a la imatge, on es barreja aigua neta de color fosc amb l’aigua marronosa del riu.

Este nombre tan “sonoro” es el nombre del segundo río más largo de Islandia, que baja del glaciar Vätnajökull en dirección norte para desembocar en la costa septentrional de la isla. Es el río que forma las cascadas de Selfoss, Dettifoss (la más caudalosa de Europa) y Hafragilsfoss, esta última quedaria justo río arriba desde donde está tomada esta imagen. Las más grandes inundaciones glaciares (Jökullhaps) de Islandia tuvieron lugar en este río, y excavaron este gran cañón (para hacerse una idea, mietras que el Amazonas tiene un caudal de 209.000 m3/s , el pico de los Jökullhap acontecidos entre el 7100 y el 2000 antes de Cristo llegaron a un caudal de 900.000 m3/s ! ). El río aún baja turbulento, arrastrando piedras y sedimentos hacia el mar, como se puede ver en la imagen, donde se mezcla agua limpia de color oscuro con el agua marrón del río.

Leave a Reply