Una esglèsia de basalt

Kirkjan, Hjlódakletar, Islàndia.

Kirkjan, Hjlódaklettar, Islàndia.

Hljódaklettar, o els “penya-segats xiuxiuejants” en la seva traducció literal de l’islandès, són un conjunt de formacions de basalt que un seguit d’inundacions catastròfiques (jökullhaps) pel desglaç sobtat de porcions del gran glaciar del Vätnajökull (produïdes per erupcions volcàniques) van erosionar, deixant a la vista les magnífiques columnates de basalt en multitud de formes gegants. La més coneguda és la Kirkjan, l’esglèsia, un plec de la colada que forma una volta que tanca un gran espai sota seu. Un riu d’aigues grises i opaques serpenteja amb força entre les formacions monumentals, continuant el procés que ha originat aquest paisatge i demostrant que Islàndia està més viva que mai.

Hljódaklettar, o los “acantilados susurrantes” en su traducción literal del islandés, son un conjunto de formaciones de basalto que un conjunto de inundaciones catastróficas (jökullhaps) por el deshielo súbito de porciones del gran glaciar del Vätnajökull (producidas por erupciones volcánicas) erosionaron, dejando ver las magníficas columnatas de basalto en multitud de formas gigantes. La más conocida es la Kirkjan, la iglesia, un pliegue de la colada que forma una vuelta que cierra un gran espacio debajo. Un río de aguas grises y opacas serpentea con fuerza entre las formaciones monumentales, continuando el proceso que ha originado este pasiaje y demostrando que Islandia está más viva que nunca.

Leave a Reply