Free Flyer

Bruce McCandless II - NASA, 1984

S’acaba l’any 2009, i amb ell, l’Any Internacional de l’Astronomia. Avui presento una de les imatges relacionades amb el tema que tot i que de gran bellesa, també genera al públic que l’observa una sensació com d’angoixa… Veure una persona flotant lliure a l’espai, sense res que la uneixi a cap nau espacial, ens crea com una sensació d’inseguretat, d’anormalitat, fins i tot avui dia. La imatge va ser presa al febrer de l’any 1984, i apareix l’astronauta americà Bruce McCandless II provant un enginy autònom per a moure’s en l’ingravidesa anomenat EMU, que vindria a ser com una cadira amb uns mini-propulsors per a poder maniobrar sense haver d’estar físicament lligat a una nau, mentre els seus companys el fotografien des de la relativa seguretat de l’interior del transbordador espacial. Durant aquells anys es van realitzar varis experiments relacionats amb la mobilitat autònoma a l’espai, però es van considerar tant arriscats que la NASA va prohibir continuar les investigacions, i des de llavors els astronautes en els passejos espacials sempre van lligats físicament a alguna estructura. Tantmateix, ens queda per a la posteritat la imatge de Bruce, flotant sol a l’espai, desprotegit, totalment vulnerable, un prototipus d’imatge amb sensacions enfrontades.

Termina el año 2009, y con él, el Año Internacional de la Astronomía. Hoy presento una de las imágenes relacionadas con el tema que aunque de gran belleza, también genera en el público que la observa una sensación como de angustia… Ver una persona flotando libre en el espacio, sin nada que la una a ninguna nave espacial, nos crea como una sensación de inseguridad, de anormalidad, incluso hoy en día. La imagen fue tomada en febrero del año 1984, y aparece el astronauta americano Bruce McCandless II probando un ingenio autónomo para moverse en la ingravidez llamado EMU, que vendría a ser como una silla con unos mini-propulsores pada poder maniobrar sin tener que estar físicamente atado a una nave, mientras sus compañeros lo fotografiaban desde la relativa seguridad del interior del transbordador espacial. En aquellos años se realizaron varios experimentos relacionados con la movilidad autónoma en el espacio, pero se consideraron tan arriesgados que la NASA prohibió continuar las investigaciones, y desde entonces los astronautas en los paseos espaciales siempre van atados físicamente en alguna estructura. Sin embargo, nos queda para la posteridad la imagen de Bruce, flotando solo en el espacio, desprotegido, totalmente vulnerable, un prototipo de imagen con sensaciones enfrontadas.

Leave a Reply