Archive for July 20th, 2008

1968

Sunday, July 20th, 2008

Avui, a l’arribar a casa, he sortit al balcó i he vist això:
Hoy, al llegar a casa, he salido al balcón y he visto esto:

Lluna des del balcó

I, encara no sé per què, m’ha recordat aquesta fotografia:
Y, aún no sé por qué, me ha recordado a esta fotografía:

Apollo 8 Earthrise

Aquesta fotografia es considera com una de les que històricament han tingut més repercussió al món. Anem a fer una mica d’història:

Certament, l’any 1968 no serà recordat com un dels anys més bonics de la història.  A Europa, les protestes del Maig del 68 a França converteixen els carrers de París en batalles campals, que s’estenen per altres capitals europees. Als Estats Units, el líder racial Martin Luther King és assassinat, i també és tirotejat a l’hotel Ambasssador el germà de JFK, Robert Kennedy. A més, el país es troba inmers de ple a la guerra del Vietnam. Realment un any molt convuls.
Tantmateix, la cursa espacial continuava, i la nit de Nadal, per primera vegada a la història, tres homes entraven en òrbita lunar, l’Apollo 8. Aquells tres homes van contemplar per primera vegada amb ulls humans la cara oculta de la Lluna, i al sortir per l’altra banda, van quedar meravellats per aquesta visió. Era la primera vegada que algú veia la nostra Terra des de tant lluny, 400.000 km de distància separaven aquells homes de casa seva. Bill Anders va començar a realitzar una sèrie de fotografies, de la qual la més famosa és aquesta. Quan aquella instantània va arribar als diaris, la gent va quedar colpida per la imatge que unes persones havien fotografiat d’una Terra solitària, flotant a l’espai, on no s’observaven fronteres, era un conjunt harmoniós, i algú ho havia pogut contemplar des de la distància. Ràpidament es va convertir en insignia de moviments pacifistes i ecologistes. Una imatge que ha passat a l’història.
L’efecte d’aquella fotografia queda resumit en un telegrama d’un ciutadà que va arribar a la tripulació : “Gràcies Apollo 8 per salvar 1968″.

Esta fotografia se considera como una de las que, históricamente, han tenido más repercusión en el mundo. Vamos a hacer un poco de historia:

Ciertamente, el año 1968 no será recordado como uno de los años más bonitos de la historia. En Europa, las protestas del May del 68 en Francia convierten las calles de París en batallas campales, que se extienden por las otras capitales europeas. En los Estados Unidos, el líder racial Martin Luther King es asesinado, y también es tiroteado en el hotel Ambassador el hermano de JFK, Robert Kennedy. Además, el país se encuentra inmerso de lleno en la guerra del Vietnam. Realmente un año muy convulso.
A pesar de todo, la carrera espacial continuaba, y en Nochebuena, por primera vez en la historia tres hombres entraban en órbita lunar, el Apollo 8. Aquellos tres hombres contemplaron por primera vez con ojos humanos la cara oculta de la Luna, y al salir por el otro lado, quedaron maravillados por esta visión. Era la primera vez que alguien veía nuestra Tierra desde tan lejos, 400.000 km de distancia separaban aquellos hombres de su casa. Bill Anders empezó a realizar una serie de fotografías de las cuales la más famosa es ésta. Cuando aquella instantánea llegó a los periódicos, el público quedó impresionado por la imagen que unas personas fotografiaron de una Tierra solitaria, flotando en el espacio, donde no se observaban fronteras, era un conjunto harmonioso, y alguien lo había podido contemplar desde la distancia. Rápidamente se convirtió en insignia de pacifistas y ecologistas. Una imagen que ha pasado a la historia. 
El efecto de aquella fotografía se resume en un telegrama de un ciudadano que llegó a la tripulación poco después: “Gracias Apollo 8 por salvar 1968″.

Finalment, en aquesta cançó de Mike Oldfield pertanyent al disc “The Songs of a Distant Earth”, recomanadíssim per altra part, la primera veu que se sent és la del comandant de l’Apollo 8 fent una felicitació de Nadal llegint els primers versos del Gènesi, en una de les situacions més emotives de la història espacial.
Finalmente, en esta canción de Mike Oldfield perteneciente al disco “The Songs of a Distant Earth”, recomendadísimo por cierto, la primera voz que se oye es la del comandante del Apollo 8 realizando una felicitación de Navidad leyendo los primeros versos del Génesis, en una de las situaciones más emotivas de la historia espacial.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yw_gouo2Tqo[/youtube]

Fonts: From Earth to the Moon (sèrie de TV), WikipediaInner Game of Outdoor Photography (Galen Rowell).