La dignitat davant la pobresa.

Migrant Mother - Dorothea Lange

Migrant Mother - Dorothea Lange

Es diu Florence Thompson, de 32 anys, casada, i té set fills per alimentar. Una càrrega molt feixuga en el moment en què està presa aquesta imatge, la Gran Depressió americana, que va seguir al famós crack del 29. Un lloc de treball era un bé preuat en aquell temps, i Florence va viatjar amb la seva família a Nipomo, Califòrnia, per a participar com a jornalers a la collita del pèsol. Tantmateix, aquell març de 1936 la collita va ser escassa, i la feina inexistent. Una fotògrafa empleada per la Farm Security Administration per a documentar l’estat de l’Amèrica més rural per a establir el New Deal econòmic de Franklin D. Roosevelt passejava pels camps improvitzats muntats per acollir la gran quantitat de gent que acudia a aquelles terres i no trobava feina, quan es es va acostar a Florence, amb els seus fills sota una lona com a refugi.

Se llama Florence Thompson, de 32 años, casada, y tiene siete hijos para alimentar. Una carga muy pesada en el momento en que está tomada esta imagen, la Gran Depresión americana, que siguió al famoso crack del 29. Un lugar de trabajo era un bien preciado en aquel tiempo, y Florence viajó con su família a Nipomo, California, para participar como jornaleros en la cosecha del guisante. Sin embargo, aquel marzo de 1936 la cosecha fue escasa, y el trabajo inexistente. Una fotógrafa empleada por la Farm Security Administration para documentar el estado de la América más rural para establecer el New Deal económico de Franklin D. Roosevelt paseaba por los campos improvisados montados para acojer la gran cantidad de gente que acudía a aquellas tierras y no encontraba trabajo, cuando se acercó a Florence, con sus dos hijos bajo una lona como refugio.

Des de que es va publicar, aquesta imatge va generar una gran quantitat de reaccions. Multitud de frases han intentat resumir el que hom pot veure en aquesta colpidora fotografia: “Una madonna renaixentista, la mare de Déu amb el nen Jesús”, “la dignitat i decència amb què una dona fa front a la pobresa”, “la simplicitat, el mutisme del llenguatge”. Certament és un dels retrats que personalment m’ha deixat més parat, quedant atrapat en l’expressió d’aquesta dona, del sofriment per no trobar un futur. La situació econòmica actual fa que una imatge presa fa més de setanta anys agafi una conmovedora actualitat.

Desde que se publicó, esta imagen generó una gran cantidad de reacciones. Multitud de frases han intentado resumir lo que se puede ver en esta fotografía: “Una madonna renacentista, la madre de Dios con el niño Jesús”, “la dignidad y decencia con la que una mujer hace frente a la pobreza”, “la simplicidad, el mutismo del lenguaje”. Ciertamente es uno de los retratos que personalmente me han dejado más parado, quedando atrapado en la expresión de esta mujer, del sufrimiento por no encontrar un futuro. La situación económica actual hace que una imagen tomada hace más de setenta años sea de conmovedora actualidad.

Font/Fuente: Photographic Icons Vol 2, Ed. Taschen.

Leave a Reply