Milions d’estels

Via Làctia sobre la Cerdanya, Pirineu de Girona.

Via Làctia sobre la Cerdanya, Pirineu de Girona.

Els meus primers intents en fotografia astronòmica casolana! El que es veu a la imatge és la Via Làctia, la nostra galàxia. És una galàxia espiral, amb varis braços. Tots els estels que veiem a la fotografia pertanyen al nostre braç, però el núvol de llum vertical que s’intueix és el braç que tenim just davant. Aquesta tènue llum la formen milions d’estels molt llunyans, molt més dels que veiem en una nit estrellada, que a simple vista veiem com un núvol amb una brillantor fantasmagòrica, però que amb uns prismàtics o amb un telescopi es converteixen en multitud de puntets junts, companys en la nostra galàxia. Cada cop més difícil de veure a causa de la contaminació lumínica (de la qual no em vaig escapar, d’aquí la brillantor ataronjada de l’extrem inferior esquerra), els romans la veien en tota la seva esplendor, i d’aquí el nom, Via Láctea, “Camí de llet”, que vessa sobre el firmament.

Mis primeros intentos en fotografía astronómica casera! Lo que se ve en la imagen es la Via Láctea, nuestra galaxia. Es una galaxia espiral, con varios brazos. Todas las estrellas que vemos en la fotografía pertenecen a nuestro brazo, pero la nube de luz vertical que se intuye es el brazo que tenemos justo delante. Esta tenue luz la forman millones de estrellas muy lejanas, mucho más de las que vemos en una noche estrellada, que a simple vista vemos como una luz con un brillo fantasmagórico, pero que con unos primsáticos o con un telescopio se convierten en multitud de puntos juntos, compañeros en nuestra galaxia. Cada vez más difícil de ver a causa de la contaminación lumínica (de la que no me pude escapar, como vemos en el brillo anaranjado del extremo inferior izquierdo), los romanos la veían en todo su esplendor, i la llamaron Via Láctea, “Camino de leche”, que se derrama sobre el firmamento.

One Response to “Milions d’estels”

  1. Mawy Says:

    Realment és una foto maquissima, genial veure tantes estrelles …. dona molta Pau :)

Leave a Reply